Zawiera selektywne-adaptujące się bakterie do degradacji cuchnących komponentów organicznych oraz własne składniki stymulujące aktywność mikrobiologiczną. Natychmiast neutralizuje lub eliminuje odór bez użycia składników maskujących lub niebezpiecznych utleniaczy chemicznych. Szczególnie aktywny wobec szeregu komponentów będących pochodnymi siarki i azotu (aminy, amoniak, merkaptan, tlenek siarki). Długoterminowy efekt.
Warunki działania:
VITOPAR® FRESH działa skutecznie w temperaturze powyżej 5°C -wyższa temperatura podwyższa jego działanie(max.40°C). Działalność mikroorganizmów jest najlepsza w środowisku ph 5,0-9,0.
Trwałość preparatu: 2 lata od daty produkcji na opakowaniu. Nie mieszać z chemicznymi środkami czystości.
Europejska Federacja Biotechnologii zaliczyła zawarte w produkcie mikroorganizmy do całkowicie bezpiecznych dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego.
Produkt ulega całkowitej biodegradacji w środowisku.